פרשת: נשא
הפרשה שלנו מדבר על הרוחניות בתוך מסגרת וסדר, על זה שדווקא כן סופרים אותנו ומה הקשר בין לימוד תורה וטביעות אצבע?
הסדר, המסגרת והמשמעת זוכים בפשרתנו למעמד מכובד, ולא בכדי. שהרי בניגוד לדעת הרווחת, עבודה רוחנית איננה זרימה חופשית ללא תוכנית, אלא נהפוך הוא: "סדר הוא השומר כ טוב שבעולם (...) הוא מן המעלות היותר גדולות וכמעט שהוא עטרת כל המעלות. קל וחומר שמעלת הסדר תפעל גדולות ןדאי שנשתמש בו ברוחניות, לתורה ולמצוות." כך אומר הרב ירוחם לייבוביץ זצ"ל, אחד הדמויות התורניות הגדולות שלפני השואה.
לייבוביץ אחר, ישיעיהו לייבוביץ ז"ל אף הוא הדגיש נקודה זאת: "רק עבד ה' הוא חופשי באמת!" נהג לומר, שהרי "חופשי", כלומר ללא קבלת עולת תורה ומצוות, הופכים אותנו לעבדים של הנטיות שלנו ושל הטבע – וזה עבדות כבדה.
מונח מאוד נפוץ הוא "לא סופרים אותנו". הפרשה מדבר על ההפך – על המפקד ועל הציווי כן, תספור! כך כותב הרמב"ן: "אמר הקב"ה למנותם כבבוד ובגדולה לכל אחד ואחד . לא תהיה אומר לראש המשפחה: כמה במשפחתך? כמה בנים יש לך? אלא כולם יהיו עובדים לפנחך באימה ובכבוד, ואתה מונה אותם."
הפרשה שלנו מתאר את הקמת המשכן. נשאלת השאלה, למה יש פירוט על כל נשיא שבט? והתשובה היא שלכל אחד יש יחס אישי לתורה, סוג של טביעת אצבע שהיא אישית לכל אדם. כך חז"ל גם מתארים לימוד תורה: כל מי שלומד תורה יש לו יחס אישי ויחודי שאין לאף אחד אחר.
שבת שלום