פרשת וישב - חלומות, וידויים וניסיונות
חלומות
ספר בראשית נקרא גם "ספר החלומות". למעשה, יש בו יותר חלומות מאשר בכל ספר אחר מתוך 24 הספרים המרכיבים את התנ"ך
כך גם בפרשת השבוע, שעוסקת בין השאר ביוסף ואחיו. חלומותיו של יוסף, והיכולת לפרש אותם נכון, גורמות לאחיו לקנא בו. אבל לא רק החלומות – גם, ואולי בעיקר, העובדה שיעקב אוהב אותו יותר מאחיו:
כאן אנו רואים שלא רק החלומות חשובים, אלא - ואולי אפילו יותר - התקשורת, פירוש החלום ובכלל ביטוי הרגשות. כשאחיו של יוסף "לא יכלו לדבר עמו לשלום", הם הסתירו את רגשותיהם - והסתרת רגשותיהם הובילה, לדעת פרשנים רבים, למה שבא לאחר מכן
מאוחר יותר - לאחר שקנאתם מובילה את אחיו של יוסף למכור אותו לעבדות במצרים, פירוש החלום של פרעה ע"י יוסף לא רק ישחרר אותו מהשבי, אלא גם יהפוך אותו ליועץ חשוב לפרעה. אבל אנחנו מקדימים את המאוחר.
הודאה
בסיפור יהודה ותמר, המופיע גם בפרשתנו, כתוב על יהודה שלאחר מעשהו הוא אמר:
הודאה בטעות היא מעלה גדולה ומהוו את הצעד הראשון לתשובה. ה"צור המור" (הרב אברהם סלע) מרחיק עוד יותר ואומר כשמו - כך הוא . המשמעות היא שהעם היהודי נקרא על שם שבט יהודה. במילים אחרות, מאפיין זה של איש יהודה הוא עיקרון גדול של היהדות ושל העם הקרוי על שמו.
מבחן מוסרי
הבחזרה ליוזף. הוא היה יכול לתת לעצמו להתפתות במפגש עם אשת פוטיפר. אבל הוא לא עשה זאת. גם זה – לכבוש את יצרו-מעלה גדולה (איזהו גיבור – הכובש את יצרו) . חז"ל לומר באותה שעה באה דמות בדיוקנו של אבי ונראתה לו בחלון . אבותינו (כמו גם מורים, רבנים וכו') נותנים לנו מצפן מוסרי בעולם הזה – גם אם הם לא לידנו פיזית כשאנחנו מקבלים החלטות מוסריות חשובות. אם ניקח את הרעיון הזה קצת יותר רחוק, אולי יוסף ראה את עצמו כאב לעתיד שמעביר את ערכי הוריו לילדיו.
חנוכה שמח לכל הקוראים ושנזכה לפרש נכון חלומות, לעבור מבחנים מוסריים בהצלחה, ואם לא, אז שנדע להודות בטעויות שלנו.
<